Çiftçi Sefa Köken: Biberin maliyeti çok yüksek, çiftçi korunmalı
izmirKınık ilçesinde çiftçi Sefa Köken, “Biberin maliyeti çok yüksek. Biber fidanını 2 TL ile 2,5 TL arasında alıyoruz. İşçilik, sulama ücreti, elektrik ücreti, gübre, mazot her şey 5 katı 10 katı oldu. Geçen yıl fidanı aldılar. Biberin çöpü 10 TL. Bu yıl açıklanan fiyat 7 lira. Gerçekten çok komik bir şey. Burada çiftçiye sahip çıkılmasını istiyorum” dedi.
Soma’daki maden faciasından sonra madenciliği bırakarak tarımla uğraşmaya başladı. Sefa Köken“Bu yıl toprağa ödediğim masraf 2.5 milyon TL. Bunun 850 bin lirası fidan parası, 100 bin lirası mazot parası, 600 bin lirası gübre parası, 300 bin lirası ilaç parası var. hem de daha çok emek parası. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyoruz. Dövizi arkadaşlarımızdan buluyoruz, “Altını bulduk onlar da fırladılar. Biz ödediğimizde bu fiyatlar çok çok düşüktü” dedi.
“ENFLASYON YASAKLANARAK DÜŞÜRÜLMEZ”
Sefa Kökensöz konusu:
“5 yıldır çiftçiyim. Maden kazasından sonra madene tekrar giremediğimiz için çiftçilik yapmak zorunda kaldık. Üretmeyi seviyoruz, güzel. Bir şeyler yetiştirmek güzel ama yapmıyoruz.” Emeklerimizin karşılığını alamıyoruz.Buraya diktiğimiz biber fidanının kökü 2.5 lira.Bu biberler fabrikalarda dikiliyor.Liraya almak istiyorlar.Daha ucuza almak istiyorlar.İstanbuldan gelenler biberi 2,5 liraya alacaklar. 14-15 lira.Fabrikaların açıklamaları düşük olduğu için fiyatı indirmeye çalışıyorlar biz de maliyetleri daha da düşürüyoruz.Bu yıl çiftçi çok kötü domates israf etti.Domates olarak biz de işin içindeyiz. Olumsuz, zararımızı karşılamaya çalışıyoruz ama fabrikalar yine devreye giriyor, çiftçi olarak devletten istediğimiz bir şey var, fabrikaya gittiğimizde ihracat yasağı var, kota var, giremiyoruz. malımızı yurt dışına satıyoruz sizden daha az alıyoruz deniliyor böyle bir şey varsa fabrikalar bizi yanıltmıyorsa Tarım Bakanlığından ve Ticaret Bakanlığından bu yasağın kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu fabrikalar salçalarını satsın. Enflasyonu düşürmek için domatesimizi, biberimizi fiyatından alalım. Buraya yasak koymakla enflasyon düşmez. Üretip ihraç ederek bir şeyler kazanıyoruz, ülke kalkınıyor.
“ÜRÜNLERİMİZ DEĞERİNDE OLSUN”
Biberin maliyeti çok yüksek. Biber fidelerini 2 TL’den 2.5 TL’ye alıyoruz. Personel fiyatı, sulama fiyatı, elektrik fiyatı, gübre mazot her şey 5 katı 10 katı oldu. Geçen sene biberin çöpünü 10 TL’ye almışlar. Bu yıl açıklanan fiyat 7 lira. Bu gerçekten komik bir şey. Burada çiftçinin korunmasını istiyorum. İnsanlar ve vatandaşlar değerli yerler. Durumlarda bu biberin satışı 35 ile 40 lira arasında, buradaki fabrikalar bizden 6 ile 7 lira arasında ücret alıyor. Yurt dışından gelecekler bize 15 lira 16 lira verecekler. Buradan İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm esnaflarımıza sesleniyoruz. Bu güzel ürünü alsın uygun fiyata vatandaşa yedirsin. Biz vermeye hazırız ve buraya gelip çalışmalarımızı değerlendirmelerini rica ediyoruz. Kınık ilçesinde yaşıyorum ve kaymakamımız bize çok yardımcı oluyor. Bunun ötesinde sorunlar olduğunu düşünüyorum. Buradan Tarım Bakanlığına ve Ticaret Bakanlığına yurtdışına ihracat yasağı kotasının kaldırılması için çağrıda bulunuyorum. Fabrikalar mallarını yurt dışına satıyor. İşlerimizi fiyatına alalım.
“BANKALAR ZENGİNLERE KREDİ VERİYOR”
Sefa Köken olarak bir yapımcı olarak kendi adıma konuşuyorum. Bu yıl arsa için ödediğim bedel 2 buçuk milyon TL. 850 bin lira fidan parası, 100 bin lira mazot parası, 600 bin lira gübre parası, 300 bin lira ilaç parası, personel parası var. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyoruz. Arkadaşlarımızdan döviz bulduk, altın bulduk, fırladılar. Biz ödediğimizde bu fiyatlar çok çok düşüktü. Ayrıca ikiye katladılar ve üçe katladılar. Bunun bedelini ödeyerek ödeyeceğiz. Bankalar bize kredi vermiyor zenginlere veriyor. Bu ektiğim ikinci jalapeno. İşte ikinci hasat dönemindeyiz. Bu fidanın fidan maliyeti çok yüksek 2,5 lira ama 8 liraya bile alıcı bulamıyoruz. Bu biber her zaman alınmak ister. Kadro sorunumuz var. Sürekli personel talebinden dolayı personel fiyatları artmaktadır. Allah çiftçinin yardımcısı olsun. Devletten bir yetkilinin çiftçiyle ilgilenmesini istiyoruz. Ülke kalkınması için üretmemiz gerekiyor.”