Japonya, Uzay Aracıyla Ay’a Yumuşak İniş Yapan 5. Ülke Oldu
Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) isimli insansız uzay aracının Ay’a yumuşak iniş yaptığını duyurdu. Böylece Japonya, uzay aracıyla Ay’a yumuşak iniş yapan 5’inci ülke oldu.
Ülkeler arasındaki uzay yarışı kızışırken Japonya, uzay aracıyla Ay’a yumuşak iniş yapan 5. ülke oldu. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından eylül ayında yörüngeye gönderilen SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) isimli insansız uzay aracı, yerel saatle 00.20 civarında Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirdi.
“SADECE KENDİ PİLİYLE ÇALIŞIYOR”
JAXA tarafından düzenlenen basın toplantısında uzay aracının Dünya’ya yeniden bağlandığı ancak güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği belirtildi. JAXA Lideri Hitoshi Kuninaka, “SLIM şu anda yalnızca kendi bataryasıyla çalışıyor. Verilerinin dünyaya aktarılmasına öncelik veriyoruz.” söz konusu.
“AYIN KESKİN NİŞANCI”
Toplantıda ayrıca “Ay’ın Keskin Nişancısı” olarak adlandırılan SLIM’in belirlenen hedefin 100 metre yakınına inmeyi başardığı belirtilirken, bu teknoloji sayesinde Ay’ın keşfinde güçlü bir araç haline geleceği vurgulandı. Potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay’ın kutupları. SLIM’in hedeflerine ulaşıp ulaşmadığının doğrulanmasının yaklaşık 1 ay süreceği belirtildi.
EYLÜL AYINDA YÖRÜNGEYE GÖNDERİLDİ
JAXA, geçtiğimiz Eylül ayında SLIM isimli insansız uzay aracını ve XRISM isimli astronomik gözlem uydusunu H2A roketiyle yörüngeye göndermişti. JAXA’dan yapılan açıklamada, görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin şekli gibi topoğrafik bilgileri topladığı belirtilen SLIM’in, 3-4 ay içinde Ay yörüngesine ulaşacağı ve yumuşak iniş girişiminde bulunacağı belirtildi. 4-6 ay içinde Ay yüzeyinde. XRISM görüntüleme uydusunun yıldızların ve galaksilerin detaylı görüntülerini elde etmeyi amaçladığı belirtildi. Toplanan bilgilerin, 2025 yılına kadar insanları Ay’a geri döndürmeyi amaçlayan ABD öncülüğündeki Artemis projesinde kullanılacağı açıklandı.